Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişi veya kişilere profesyonel destek ulaşmadan önce, durumlarının daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla, çevre imkanlarından yararlanılarak ve ilaçsız olarak yapılan geçici müdahaleye İLKYARDIM denir.
RESMİ GAZETE- Tarih : 22/05/2002 Sayı : 24762
İlkyardım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
RESMİ GAZETE TARİHİ:18.03.2004 R.G. Sayısı:25406
İlkyardım Yönetmeliği
Amaç:
Madde 1 – Bu Yönetmeliğin Amacı; fertlerin ve toplumun temel sağlık bilgisinin arttırılması, ilkyardım bilgi ve becerisinin toplumun her bireyine öğretilmesi, her kamu, özel kurum ve kuruluşunda personel sayılarına göre ilkyardımcı bulundurulması, bu doğrultuda eğitimci eğitmeni, ilkyardım eğitmeni ve ilkyardım eğitimi düzenleyecek kuruluş ve merkezlerin açılış, işleyiş ve denetimi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 – Bu Yönetmelik; eğitimci eğitmeni, ilkyardım eğitmeni ve ilkyardım eğitimi düzenleyerek sertifika verecek ve bu eğitimi alacak olan bütün kamu kurum ve kuruluşlarını, gerçek kişileri, özel hukuk tüzel kişileri, iktisadilik esaslarına ve özel hukuk hükümlerine göre çalışan kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar.
İlkyardım
Madde 4e – Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalara ilkyardım denir.
İlkyardımcı
Madde 4k – İlkyardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle, ilaçsız uygulamaları yapan ilkyardımcı sertifikası almış kişiye ilkyardımcı denir.
Madde 16
İlkyardımcı olmak isteyenler nüfus cüzdanı örneği ile Merkeze başvururlar. Kapsam bölümünde belirtilen tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her yirmi personel için bir “İlkyardımcı” nın bulundurulması zorunludur. Mekanik cihazların yoğun bulunduğu, yangın riski yüksek olan ve yeraltı maden ocakları gibi kaza riski yüksek olan işyerlerinde her 10 personel için bir “İlkyardımcı” nın bulundurulması zorunludur.
Kaza yerinde ilk beş dakika içerisinde uygulanacak etkili bir ilkyardım ile ölümleri önlemek mümkündür.
Kaza ölümlerinin
%10’u ilk beş dakika içinde,
%54’ü ise ilk yarım saat içinde meydana gelmektedir.
Kaza yerinde ilk beş dakika içerisinde uygulanacak etkili bir ilkyardım ile ölümlerin yaklaşık yarısını önleme şansı vardır.
Ülkemizin büyük problemlerinden bir tanesi olan trafik kazaları sonucu, her yıl yaklaşık 6.000-8.000 kişi ölmekte, 150.000-160.000 kişi yaralanmaktadır. Ölümlerin %54’ü ilk 30 dakikada olmaktadır. Kaza yerinde ilk 5 dakikada uygulanacak etkili bir ilkyardım ile ölümlerin yaklaşık yarısını önleme şansı vardır.
Ülkemizde son yüzyılda, son depremler de dahil ölen kişi sayısı 98.000, Tüm Dünyada ise 650.000 kişi, yaralanan kişi sayısı ise 1.600.000 / Dünya’ dır.
Bu rakamlardan da anlaşılabileceği gibi, sadece trafik kazalarından ölen-sakatlanan insan sayısı bile, dehşet verici düzeydedir. Ölüm oranı depreme göre, 6 kat daha fazladır. (Rakamlar DİE’ den alınmıştır)
Ülkemizde 1999 yılında yaşanan ve maalesef kötü sonuçlarla dolu olan, olağanüstü afetlerde karşılaşılan çaresizlik, bu konuda ne denli haklı olduğumuzu göstermiştir. Deprem gibi olağanüstü afetlerde en çok hayat kurtaranlar bizzat halkın kendisi olmuştur. Üstelik ülkemizde yaşanan trafik kazaları sonucu ölen-sakat kalan insanların sayısına bakıldığında olay çok daha dehşet vericidir.
İlkyardım sadece olağanüstü durumlarda değil, hayatımızın her anında bize gerekli olabilmektedir ve İlk yardımı hiç tanımadığımız birisine yapabileceğimiz gibi, sevdiklerimize hatta kendimize yapmak zorunda kalabiliriz. Ani hastalıklar, afetler, kaza, yaralanma, zehirlenme, boğulma vs. durumlarda, ilkyardım bilincinin oluşmamış olması neticesinde, yanlış nakille, bilgisizlikle, tedbirsizlikle, ihmal ve sorumsuzlukla, ikinci bir defa kurban edilerek ölen ya da sakat kalan insanlara ve kendimize karşı sorumlu olmalıyız.
İlkyardımı yapan kişi öncelikle sakin ve telaşsız olmalıdır. Hastayı da sakinleştirmeli ve etrafta süren bir tehlike olup olmadığını belirlemelidir. Bu arada kendi can güvenliğini de tehlikeye atmamalıdır. Bir yandan, vakit kaybedilmeden, hastanın ya da kazazedenin durumu değerlendirilerek uygun ilkyardıma başlanmalı, diğer yandan da çevrede bulunan kişiler sağlık kuruluşlarına, itfaiye ve güvenlik güçlerine haber vermeleri için organize edilmelidir. İlk müdahalenin ardından hasta en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.
İlkyardımda öncelikle hastanın;
Soluk yolunun açılması
Solunumun düzeltilmesi ve
Dolaşımın etkinliğinin sağlanması
amaçlanır.
İlk yardım çantasında bulunması gereken malzemeler şunlardır:
Turnike: Kol ve bacak gibi organlardaki kanamaları durdurmak için kullanılan, örgülü yapıda bir malzemedir. En az 50 cm uzunluktadır.
Steril gazlı bez: Genellikle 30 x 50 cm boyutunda örgülü, ince gözenekli ve pamuktan yapılmış steril özellikli malzemedir. Kanamalı veya yaralı bölgenin üzerine konularak kullanılır. İlk yardım çantasında en az beş adet bulundurulur.
Büyük sargı bezi: 10 cm eninde, 3-5 metre boyundadır. Yara üzerindeki gazlı bezin yerinde tutulmasında ve kırıkların sarılmasında kullanılır. İlk yardım çantasında iki adet bulundurulması gerekir.
Hidrofil pamuk: Pansuman malzemesi olarak yaranın üzerine konulan gazlı bezin üstüne konularak kullanılır. Gazlı bezin üstünü besler ve sızan kanın akmasını önler. İlk yardım çantasında bulunması zorunludur.
Plaster: Bir yüzeyi yapışkan banttır. Yara üzerine konulan gazlı bezin yerinde kalmasını ve sargı bezinin açılmasını önlemek için sa-bitleştirici olarak kullanılır.
Plâstik örtü: 200 x 250 cm boyutlarındadır. Bu örtünün bir yüzü turuncu ve ışık yansıtıcı özellikte olmalıdır. Plâstik örtü, yaralının altına veya üstüne sermede kullanılır.
Makas: Yaralının giysisini kesmek için kullanılır. Makas, paslanmaz çelikten olmalıdır.
Üçgen sargı: Eşkenar üçgen biçiminde hazırlanmış sargı bezidir.
Esmark bandı: Kol ve bacaklardaki büyük kanamalı yaralarda, kanı durdurmak için esmark bandı kullanılır. Kanayan yerin üst kısmı bu bantla sıkıca sarılarak kanama durdurulur.
Eğitim Süresi;
Tıp doktorları 3 gün İlk Yardım uygulamaları Eğitim becerisi programına, diğer katılımcılar ise 5 gün (40 Saat) Temel İlk Yardım bilgileri eğitim programına katılıp, Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde 3 günlük İlk Yardım uygulamaları eğitim becerisi kurs programına katılırlar.
Toplam Eğitim süresi 6 gündür. Bu Eğitim sonunda alınan Sertifika 10 yıl süre ile geçerlidir.
Eğitimler 19 Mart – 23 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenecektir.
Eğitim sonucunda kazanılmış Sertifika ile,
Eğitim Merkezlerinde İlk Yardım Eğitmenliği yapabilir,
İlk Yardım Eğitim Merkezi açabilir ve Mesul Müdür olabilir,
Sürücü Kurslarında İlk Yardım Eğitmeni olabilirsiniz.
İhtiyaç Duyulan Belgeler;
2 Adet vesikalık fotoğraf,
Diploma fotokopisi (noter onaylı),
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Kimler İlkyardım Eğitmeni Olabilir;
Tıp Doktorları
Sağlık Memurları (Lise, Önlisans ve Lisans Mezunları)
Diş Hekimleri
Eczacılar
Biyologlar
Diş Teknikerleri
Hemşireler (Lise, Önlisans, Lisans Mezunları)
Veteriner Hekimler
Paramedikler
Psikolog
Fizikoterapist
Sağlık Mühendisi
Röntgen Teknisyenleri
Hayvan Sağlık Memuru
Acil Tıp Teknisyenleri (Lise, Önlisans, Lisans Mezunları)
Odyolog
Sosyal Hizmet Uzmanı
Emekli Sağlık Çalışanları
Laborantlar
Ebeler
Sıcak çarpması, çok sıcak ve nemli havada ya da ortamda uzun süre kalındığında ya da yoğun fiziksel aktivite yapıldığında ortaya çıkan bir durumdur.
EĞLENİRKEN ÖĞRENMEK
Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.